Prozračivanje i kontrola vlage – dvije najvažnije mjere za borbu protiv virusa

U mnogim znanstvenim istraživanjima dokazano je da je u zatvorenim prostorima u borbi protiv virusa najvažnije prozračivanje i optimalna vlaga ( 50% – 60 % ).

Pri temperaturi od 22 stupnja Celziusa i relativnoj vlažnosti zraka od 60%, SARs-CoV-2 virus se oko pet puta brže raspada no pri vlažnosti od 40% ili 80%.

Neke od znanstvenih studija koje o tome govore:

Prana rekuperatori istovremeno prozračuju i reguliraju vlagu u prostoriji i to gotovo bez gubitka toplinske energije što ih pretvrara u najbolje borce protvi virusa covid-19.

Što PRANA ventilacijske sustave čini sigurnima?

 1. Rekuperatori PRANA su decentralizirani (lokalni) ventilacijski sustavi. To znači da se svaka soba ventilira pojedinačno, a zrak iz različitih prostorija se ne miješa. Ova ventilacija je posebno važna u razdoblju samoizolacije, jer smanjuje rizik od širenja respiratornih infekcija među različitim prostorijama iste kuće.
 1. Bakreni izmjenjivač topline PRANA sprečava aktivnost bakterija, gljivica i virusa najbrže moguće. Nedavna istraživanja Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti (SAD) pokazala su da koronavirus živi najmanje (do 4 sata) na površini bakra. 
 1. Odvojena kontrola dovoda i odvoda, implementirana u rekuperatore PRANA, omogućuje vam konfiguriranje ugodnih ili prilagođenih brzina protoka zraka. 
 1. Za razliku od reverzibilnih usisnih i izlaznih ventilacija za usisavanje zraka , PRANA rekuperatori osiguravaju istovremeno ulaz i odvod . Ulazni i ispušni zrak u reverznim ventilatorima prolazi izmjenjivač topline (keramika / aluminij / plastika) kroz isti prostor. To je prepreka upotrebi takvih ventilatora u bolnicama. U slučaju onečišćenja zraka, izmjenjivač topline postaje središte širenja patogena na svakom ciklusu dovoda i odvoda. 

Rekuperatori PRANA primjenjuju princip odvajanja usisnog i ispušnog zraka. Uostalom, svježi zrak izvana i ispušni zrak iz prostorije prolaze kroz različite kanale izmjenjivača topline i ne miješaju se. Ovaj princip odvajanja protoka maksimalno podržava zdravo i ugodno okruženje za disanje. 

 1. Pametne kontrole i AUTO način rada omogućuju sustavu da radi autonomno, sprječavajući korisnike od negativnih učinaka ugljičnog dioksida, ugljičnog monoksida, prirodnog plina, radona, fenola, benzena i drugih opasnih elemenata. 

Istraživanje Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti: 

The New England journal of medicine

Preporuke AICARR-a

Preporuke WHO-a

Ono što se danas događa još jednom pokazuje krhkost čovjeka i važnost zdravlja i kvalitete života treba uvijek stavljati kao primarni cilj svake vrste poslovanja. Bakar je srce naših proizvoda jer je sinonim za kvalitetu i učinkovitost. Prana je uvijek ulagala u tehnologiju, okoliš, inovacije i prije svega u zdravlje . Održavanjem visoke kvalitete proizvoda i težnjom ka izvrsnim razinama koje mogu zaštititi i zajamčiti čist i zdrav zrak, zdrava radna mjesta i kućno okruženje te savršeno kompatibilne s ljudskim zdravljem za sve.


Što je to rekuperator i koja je razlika u odnosu na druge uređaje ( ovlaživači i odvlaživači i sl. ) ?

 • 1️⃣ Odvlaživač zraka profesionalni je uređaj čija je jedina zadaća smanjiti razinu vlažnosti zraka. Koristi se za popravke, rekonstrukciju kuća.
 • 2️⃣ Ovlaživač zraka – uređaj za povećanje razine vlažnosti zraka.
 • 3️⃣ Inverter klima uređaj – uređaj koji hladi ili zagrijava zrak u sobi.
 • 4️⃣ Konvektor je uređaj za grijanje prostora.
 • 5️⃣ Kuhinjska napa – uređaj za izbacivanje dima, para i mirisa iz kuhinje.
 • 6️⃣ Ispušni ventilator je uređaj za učinkovito uklanjanje zraka s visokim udjelom vlage, pare i neugodnih mirisa iz sobe (uglavnom kupaonice).
 • 7️⃣ Rekuperator PRANA cjelovit je ventilacijski sustav dizajniran za učinkovitu izmjenu zraka u prostorijama i održavanje zdrave mikroklime.