Ventilacija je namjerno uvođenje svježeg zraka u prostor dok se ustajali zrak uklanja. To se radi kako bi se održala kvaliteta zraka u tom prostoru.

 

WHO je dao svoj doprinos smjernicama o ventilacijskim i klimatizacijskim sustavima u kontekstu COVID-19, koje su dostupne ovdje .

WHO usko surađuje sa Zajedničkim uredom za klimu i zdravlje Svjetske meteorološke organizacije i Nacionalnom upravom za oceane i atmosferu Sjedinjenih Država (NOAA) putem Globalne zdravstvene informacijske mreže o toplini kako bi razvio i ažurirao ove smjernice.

 

Ventilacija je važan čimbenik u sprječavanju širenja virusa COVID-19 u zatvorenom. Ispod su koraci za razmatranje koji mogu poboljšati ventilaciju u zatvorenom. Ove korake treba razmotriti u dogovoru sa stručnjakom za grijanje, ventilaciju i klimatizaciju (HVAC).

  • Razmislite o korištenju prirodne ventilacije, otvaranju prozora ako je to moguće i sigurno.
  • Za mehaničke sustave povećajte postotak vanjskog zraka, koristeći načine uštede zraka u sustavima HVAC i potencijalno čak 100%. Prije povećanja postotka vanjskog zraka, provjerite kompatibilnost s mogućnostima HVAC sustava za kontrolu temperature i vlažnosti, kao i kompatibilnost s razmatranjima kvalitete vanjskog / unutarnjeg zraka.
  • Ako je moguće, povećajte ukupni dotok zraka u zauzete prostore.
  • Onemogućite ventilacijske kontrole za kontrolu potražnje koje smanjuju dovod zraka na temelju temperature ili zauzetosti.
  • Poboljšajte centralnu filtraciju zraka:
    • Povećajte filtraciju zraka na što je više moguće bez značajnog smanjenja dizajniranog protoka zraka.
    • Pregledajte kućište i nosače filtra kako biste osigurali odgovarajuće prijanjanje filtra i provjerite načine kako minimalizirati premošćivanje filtra.
  • Razmislite o pokretanju HVAC sustava pri maksimalnom vanjskom protoku zraka 2 sata prije i nakon zauzimanja prostora, u skladu s  proizvođačkim preporukama.
  • Stvaranje kretanja čistog i manje čistog zraka ponovnom procjenom položaja difuzora dovodnog i ispušnog zraka i / ili prigušivača i podešavanjem brzine protoka dovoda i ispuha u zoni kako bi se uspostavile mjerljive razlike u tlaku. Neka osoblje radi u „čistim“ ventilacijskim zonama koje ne uključuju područja s većim rizikom, kao što su recepcija posjetitelja ili prostori za vježbanje (ako su otvoreni).
  • Osigurajte da ispušni ventilatori u zahodima budu funkcionalni i rade punim kapacitetom kad je zgrada zauzeta.

 

 

Na svim radnim mjestima, u školama i u turističkim smještajnim objektima trebao bi biti svjež, čist zrak. SZO preporučuje povećanu brzinu ventilacije prirodnim ili mehaničkim putem, po mogućnosti bez recirkulacije zraka. U slučaju recirkulacije zraka, filtre treba redovito čistiti, posebno za poslove koji pojedinca dovode u srednji ili visok rizik od izloženosti COVID-19. Primjeri takvih poslova mogu obuhvaćati radnike u prvoj liniji u maloprodaji, turističkom smještaju i domaće radnike.

 

Ova pitanja su namijenjena ljudima koji upravljaju javnim prostorima i zgradama. 

Original članak možete pročitati ovdje.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)

 

Epizoda # 10 Koliko je važna ventilacija i kako vas čuva od COVID-19? WHO – dr. Maria Neira objašnjava u časopisu Science važnost ventilacije i klimatizacija u javnim prostorima, zgradama, kućama i stanovima.