Ventilacija je namjerno uvođenje svježeg zraka u prostor dok se ustajali zrak uklanja. To se radi kako bi se održala kvaliteta zraka u tom prostoru.
WHO je dao svoj doprinos smjernicama o ventilacijskim i klimatizacijskim sustavima u kontekstu COVID-19, koje su dostupne ovdje .
WHO usko surađuje sa Zajedničkim uredom za klimu i zdravlje Svjetske meteorološke organizacije i Nacionalnom upravom za oceane i atmosferu Sjedinjenih Država (NOAA) putem Globalne zdravstvene informacijske mreže o toplini kako bi razvio i ažurirao ove smjernice.
Ventilacija je važan čimbenik u sprječavanju širenja virusa COVID-19 u zatvorenom. Ispod su koraci za razmatranje koji mogu poboljšati ventilaciju u zatvorenom. Ove korake treba razmotriti u dogovoru sa stručnjakom za grijanje, ventilaciju i klimatizaciju (HVAC).
- Razmislite o korištenju prirodne ventilacije, otvaranju prozora ako je to moguće i sigurno.
- Za mehaničke sustave povećajte postotak vanjskog zraka, koristeći načine uštede zraka u sustavima HVAC i potencijalno čak 100%. Prije povećanja postotka vanjskog zraka, provjerite kompatibilnost s mogućnostima HVAC sustava za kontrolu temperature i vlažnosti, kao i kompatibilnost s razmatranjima kvalitete vanjskog / unutarnjeg zraka.
- Ako je moguće, povećajte ukupni dotok zraka u zauzete prostore.
- Onemogućite ventilacijske kontrole za kontrolu potražnje koje smanjuju dovod zraka na temelju temperature ili zauzetosti.
- Poboljšajte centralnu filtraciju zraka:
- Povećajte filtraciju zraka na što je više moguće bez značajnog smanjenja dizajniranog protoka zraka.
- Pregledajte kućište i nosače filtra kako biste osigurali odgovarajuće prijanjanje filtra i provjerite načine kako minimalizirati premošćivanje filtra.
- Razmislite o pokretanju HVAC sustava pri maksimalnom vanjskom protoku zraka 2 sata prije i nakon zauzimanja prostora, u skladu s proizvođačkim preporukama.
- Stvaranje kretanja čistog i manje čistog zraka ponovnom procjenom položaja difuzora dovodnog i ispušnog zraka i / ili prigušivača i podešavanjem brzine protoka dovoda i ispuha u zoni kako bi se uspostavile mjerljive razlike u tlaku. Neka osoblje radi u „čistim“ ventilacijskim zonama koje ne uključuju područja s većim rizikom, kao što su recepcija posjetitelja ili prostori za vježbanje (ako su otvoreni).
- Osigurajte da ispušni ventilatori u zahodima budu funkcionalni i rade punim kapacitetom kad je zgrada zauzeta.
Na svim radnim mjestima, u školama i u turističkim smještajnim objektima trebao bi biti svjež, čist zrak. SZO preporučuje povećanu brzinu ventilacije prirodnim ili mehaničkim putem, po mogućnosti bez recirkulacije zraka. U slučaju recirkulacije zraka, filtre treba redovito čistiti, posebno za poslove koji pojedinca dovode u srednji ili visok rizik od izloženosti COVID-19. Primjeri takvih poslova mogu obuhvaćati radnike u prvoj liniji u maloprodaji, turističkom smještaju i domaće radnike.
Ova pitanja su namijenjena ljudima koji upravljaju javnim prostorima i zgradama.
Original članak možete pročitati ovdje.
Najnoviji komentari